Мени

(Видео) ДУП-от во Хром е направен со темелна анализа и редовна комуникација со жителите

09.06.2021


Од прв ден знаевме што правиме. Овие три години работиме интензивно. Од прв ден како администрација знаеме што правиме, од прв ден знаевме дека ќе генерираме раст и од прв ден како администрација ветивме дека после четири години ќе земаме силен замав, за во наредните четири години да го стигнеме еден Карпош. Не сметаа за луди, но нашата стратегија и идеја е токму таа, изјави во Утрински брифинг раководителот на секторот за урбанизам во општина Ѓорче Петров, Никола Лазаревски.
„Во поглед на архитектонско-урбанистичкото планирање на развојот на општината, пред се и над се, но не по секоја цена е тој развој. Ние сме луѓе кои што сме хумани по карактер, материјално не е пред се и ако разговараме за одредени точки и детали кои се веќе финални производи, како ДУП Хром, ќе препознаете наш личен потпис – не по секоја цена лакомење за профит, и ако е така ние влеговме здраво, машки во генерирање на инфраструктура за раст. Во континуитет имаме сигурни, стабилни, потенцијални приходи, заради тоа што генерираме проектна документација која што го дозволува тоа“, вели Лазаревски.
„Ние имаме капацитет, сила и знаење, размислуваме на секоја точка подеднакво. Барем имаме можност територијата во овие три и пол години да ја совладаме како една целина и паралелно ја разгледуваме подеднакво во секој момент. Не генерираме развој само на руралниот за сметка на урбаниот дел. Паралелно работиме и допрва ќе имаме уште поголем интензитет“, додава Лазаревски.
„Што би правеле противниците доколку немавме ДУП? Дали мислеа дека немаше да се најде начин да се стигне до вистината која што функционираше пред да го донесеме ДУП-от, а тоа е дека целата населба, вкупна бројка на куќи, потенцијални А2 згради, пред да го донесеме ДУП-от беа 660 згради. Претходната администрација не наоѓа сила или препознава дека нема потреба да влегува во покомплицирани приказни како носење на ДУП во кои што треба малку повеќе знаење, интеракција со граѓани, одлучуваат сето тоа да не го прават и да одат во приказната која на ивица од закон им била дозволена од повисокиот степен – Министерството за транспорт и врски и да го имплементираат како финално решение. И ние сфативме дека мора да го прекинеме концептот на секоја куќа потенцијална зграда – што значи тоа? Не постоеше класификација во претходната активна планска докумантација А1, А2, постоеше класификација А, која е непостоечка наназад 20 години.“, вели Лазаревски.

Целиот разговор погледнете го во видеото:

Календар на планирани настани


Пон
Вто
Сре
Чет
Пет
Саб
Нед
 logo_iso_2021 Finansiski_indikatori Corona_virus

Поставени се колачиња (cookies) на Вашиот уред со цел да се подобри функционалноста на оваа веб страница.

Потребни ми се дополнителни информации | Политика за користење на колачиња (cookies)

Се согласувам Не се согласувам